joi, 3 ianuarie 2013

Trăim într-o lume a minciunii?Decembrie. Zăpadă. Mos Nicolae. Mos Crăciun.

M-am întrebat de multe ori dacă este o întâmplare că revoluțiile se petrec în decembrie. Răspunsul mi-a venit în minte, cu rugămintea de a-l transmite și altora în șoaptă, pentru a nu-mi atrage dușmani.  Se poate spune ca postând aici răspunsul, va fi considerat o șoptire(altfel nu știu cum aș putea scrie în șoaptă).

Revoluția este un fel de renunțare la o minciună și înlocuirea ei cu o alta, ambalată frumos, astfel încât să pară adevăr.

Ne mințim copii că drept răsplată pentru cumințenia lor, adică pentru statul lor chircit într-un pătuț al lui Procustuț, în luna decembrie vor fi răsplătiți de un mos(Crăciun, după ultima revoluție, Gerilă, înainte de ’89), cu tot felul de daruri.

De ce un moș? Pentru credibilitate(un moș este un om serios). Asociem imaginea lui cu un brăduț, pentru a da senzația de verde permanent, cu o pelerină roșie, ca prin contrast cu verdele să existe un echilibru, niște globuri de sticlă, ceva beteală strălucitoare, unul sau mai mulți reni și gata, minciunica poate fi servită ca un adevăr, timp de câțiva ani.

Ce dacă după un timp copii vor afla că au fost mințiți, că vor simți o mare durere în sufletele. Minciuna a fost frumoasă și suntem mulțumiți că au descoperit-o. Din acest moment sunt și ei mărișori și chiar sunt pregătiți să înghită următoarele minciuni. Vor merge la scoală, unde vor citi basme cu Ilene cosânzene și feți frumoși. E acum momentul să afle că există și căpcăuni, zmei și alte lighioane. Asta așa pentru contrast și echilibru. Urmează formarea gândirii lor matematice. Matematica, o altă minciună. Mulți aici vor sări să mă contrazică. Cum să consider știința asta exactă o minciună? Păi dacă pornește de la niște postulate pe care trebuie să le înghițim pe negândite, ce poate fi? Si în matematică minciuna este bine ambalată. E presărată cu – și +, cu : și x, cu ridicări la puteri și radicali. Toate semnele astea sunt ca verdele bradului și rosul pelerinei, ca ilenele cosânzene, feți frumoși și căpcăunii, zmeii. Contrastele dau acel echilibru déjà cunoscut, educat încă din prima copilărie.

Odată cu intervenția matematicii în perfecționarea modului de a ne minții, adică odată cu trecerea noastră printr-o nouă revoluție, cea științifică(cred că tot în luna decembrie s-a petrecut și revoluția asta), începem să ne simțim ființe superioare. Atât de superioare, că acest cuvânt nu mai are nici grade de comparație. Putem acum să răspândim minciuna încet, încet, în Univers. Începem cu povestioara cățelușei Laika. Am început cu ea pentru credibilitate. Părea prea gogonată să începem cu Iuri Gagarin sau Valentina Tereshkova. Un câine este credincios stăpânului și nu divulgă aproape niciodată minciuna ambalată în adevăr. Asta știm și din politică. Foarte rar se întâmplă ca un cățeluș politic să facă publică adevărata față a șefului lui de partid.

După revoluția din ‘89(decembrie), ne-am îndreptat gândul spre vest, am ajuns să cercetam chiar și minciuna americană. Americanii ăștia au ajuns până pe Lună, cu minciuna. Cică unul Neil Armstrong ar fi făcut și un mic pas pe acolo, considerat gigantic pentru omenire. Dacă o fi așa, doar el știe și a plecat cu asta pe altă lume. Intre noi fie vorba, cred că minciuna asta cu oameni pe lună, este un plagiat grosolan al povestii scrise înainte de unul Jules Verne. Armstrong ăsta nu este Luis, cel care cânta la trompetă. Este altul, un alb. Asta pentru credibilitate. Am amintit de Luis pentru contrast(știți cu toții că trompetistul este negru). E adevarat că utopia cu rasa albă, pură, nu prea stă nici ea în picioare(este tot un neadevăr). Armstrong sună a nume Indian tradus în americănească: arm-strong, adică braț- puternic .

Voiam de fapt să ajung la Lună, la luna decembrie, lună în care ne pregătim de trecerea revoluționară într-un nou an și în care se obișnuiește să se ureze:

La mulți ani!

Asta vă urez și eu, în lumea asta a minciunii, frumoasă, echilibrată, cu multe contraste: brăduț, pelerină roșie, Ilene cosânzene, feți frumoși, căpcăuni, zmei, -, +, :, x, puteri, radicali(aici sună puțin a politică: puteri radicale).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

bârfiti, vă rog!