sâmbătă, 12 octombrie 2013

Brînză bună în burduf...mare


La brânză bună, să nu te duci cu burdurful mare! 


     Asta îmi trecea prin minte cînd am aflat că cine va cîştiga etapa aceasta a "SuperBlog 2013", va primi un premiu în brînză, egal ca greutate cu corpul sau. Ar fi o mare greşeală. S-ar putea ca această campanie să se transforme în ce spuneam eu pe facebook:


Gelu Odagiu Cred că în acest moment se lansează o nouă modă. Toată lumea va ţine cură de îngrăşare, pentru ca la o adică, la   două adici, sa poată deschide o tarabă cu brînzeturi 

Vă mai dau un exemplu de mare greşeală:

     Cea mai mare greşeală pe care noi românii am făcut-o, a fost atunci cînd, chinuiţi de talent, am compus Mioriţa. Nici nu se mai ştie cine a fost compozitorul. S-au făcut atîtea coveruri încît nu au mai încăput în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Au dat şi p’afară, adică au ajuns la urechea vecinilor. Vecinii, fie ei turci, ruşi sau austro-ungari, necunoscînd bine limba noastră, au înţeles că noi am fi nişte oi sau că avem multe oi, în orice caz că e pe aici ceva de muls.

     Au venit peste noi turcii şi ne-au muls cu sabia îndoită, pardon, încovoiată. Austro-ungarii, hop şi ei. Ăştia, mai finuţi, credeau că e normal să ne mulgă din moment ce ne ofereau în schimb… civilizaţia occidentală. Nu am scăpat nici de ruşi. Ruşii, oameni cu suflet, ne-au muls cel mai bine. Au făcut-o cu prietenie. Au pus deasupra în timpul mulsului si o pînza roşie, să nu ne bată soarele în cap.

     Ne-am obişnuit cu mulsul ăsta şi cred că dacă nu am mai avea vecini de treabă, am căuta mulgători, să nu înceapă să ne doară ugerul . Le-am pus mereu la dispoziţie si nişte ciobani autohtoni care să ţină bine oile în timpul mulsului, să nu se producă incidente. Ciobanii se mulţumesc cu puţin. Nişte produse derivate din lapte, cum ar fi ceva caşcaval, şi nişte titluri acolo: cel mare, cel viteaz sau mai nou, şef de stat.

     În urmă cu puţin timp, a pătruns o molimă în oi, un fel de  boala oii nebune și nu ne-am mai lăsat mulşi. A murit şi un cioban cu băciţa lui cu tot, în panica şi agitaţia necontrolată a oilor nebune. După ce a trecut panica, agitaţia, revoluţia, lovitură de stat, puciul(cîte case, atîtea denumiri), exista riscul vreunei mastoze. Așa că noii ciobani democraţi , au pornit în lume să caute mulgători, bineînţeles, democraţi(oare ce-o fi aia democraţie?). Nu a durat cine ştie ce căutarea. Democraţii ăştia (de mulgători vorbesc), ştiau deja cîte ceva despre noi. Auziseră de incidente sau le-au influenţat cu “agenturili” lor. Nimeni nu ştie exact. Nu prea ştiu ei, mulgătorii democraţi , despre ce animale e vorba dar ce contează, de muls să fie. Ne consideră o capră. Si nu sunt departe. Capră e poziţia în care stăm acum cînd suntem mulşi. Chiar dacă avem coarnele mai mari, tot ca nişte oi ne supunem, să nu deranjem tradiţia. Mult mai grav decît această supunere, este că nimeni nu mai cîntă Mioriţa. Primim în schimb de la democraţi cîntece noi, în alte limbi. Cine nu pricepe din textul melodiilor mai nimic, îşi dă seama repede că tot un fel de coveruri ale Mioriţei sunt. După gesturile cîntăreţilor, care se aşează în poziţie de capra şi se mulg între ei, puţin cam fără jenă, se pare că asta e o Mioriţă democrată.
Dar revenind la ale noastre
Oi blînde şi producătoare,
Invăţămintea din greşeală
Ne este chiar folositoare.
DELACO–acum ne demonstrează
Că mulsul e un lucru bun
Cînd după el  firesc urmează
Nu să se tragă vreun tun,
Ci brînză buna şi gustoasă
Din miezul proaspătului lapte.
Poftiţi vă rog  şi voi la masă!
Si eu să trec din nou la fapte
***
Si să mai scriu o melodie.
Vreţi  filmuleţ? Hai, bine, fie…


2 comentarii:

 1. Domnu' Gelu... fara o mica poezie la sfarsit parca nu avea farmec articolul :)
  Acum are, succes :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, frumos pentru urare, numai ca am s-o primesc asa in general pentru ca la concurs nu prea mai particip :)

   Ștergere

bârfiti, vă rog!