luni, 18 noiembrie 2013

Cine a fost mai întâi, omul sau maimuța?


Raportându-ne la copac, ca la un simbol al urcării sau  al coborârii în și din el, putem destul de ușor să constatăm că ambele variante sunt adevărate.
Dacă te naști maimuță sau om, evoluția ta se manifestă în funcție de necesități.

Ai venit pe lume om. Ai două posibilități. Să rămâi om sau să alegi drumul urcării în copac.
Pentru prima variantă ai ca date: originea, educația, onoarea, demnitatea și sprijinul celor care te iubesc. Există șanse reale să ai o viață  frumoasă, pământeană, reală. Nimic spectaculos. Poate doar spiritul să atingă culmile râvnite. O fi prea puțin?... O fi destul pentru o viață?... cine poate ști?
Dacă privești copacul și agitația din el, poți întoarce capul superior spunând “- Ce maimuțe!”  ori ești tentat/ă, încă de la vârste fragede să te cocoți și tu  din creangă în creangă, până … unde? Dar ce mai contează unde, când spectacolul din copacul transformat parcă într-o sorcovă, este răsplătit cu mii de like-uri "sincere", gen.
Te apropii timid/ă, întinzi palmele să apuci o creangă dar iți retragi rușinat/ă mâinile. Trebuie neapărat să mergi la salon să-ți faci manichiura(cine a mai pomenit maimuță sau maimuțoi cu unghiile nefăcute?). Încerci încă o dată. Apuci creanga și te ridici(destul de anevoios), E limpede, Ai kilograme în plus. Noroc că între timp s-au deschis săli, la tot pasul… Pasul următor? Păi, următoarea creangă. Dacă ești femeie, poți numi creanga, bărbat. Invers, dacă ești bărbat. Nu orice fel de bărbat/femeie, ci unul/a urât/ă cu crengi, cum se spune modern. Condiția este să aibă card/uri. După ce prima creangă ajunge sub picioarele tale, o părăsești și te cocoți pe următoarea. Nu uita însă, că cea de sub picioare trebuie tăiată! Așa ești sigur/ă că nu te mai poți întoarce(că doar tu aspiri mereu mai sus). Aici apare o problemă. Se mai găsesc unii să-ți spună: “-Ce faci, iți tai craca de sub picioare? Dacă ăștia încă iți mai sunt dragi, folosești minciuna:
-Nu, nu o tai. O crestez puțin, pentru a o altoi. Știți doar, că voi m-ați făcut.  Vreau ca prin altoire să obțin fructe deosebite. Si le pui în față, să nu mai vadă cum tai, ba niște hăinuțe, ba ceva parfumuri scumpe, chiar și o mașină fițoasă(în funcție de cardul crengii)
Dacă nu-ți mai sunt dragi, folosești tupeul:
-Nu e treaba voastră, ce fac  eu. Mai lăsați-mă cu sfaturile,  dacă nu sunteți în stare să mă ajutați. Sărăntocilor!
Si ascensiunea spre …maimuță, continuă. Încă o creangă, un salon de înfrumusețare, o sală, un silicon, un botox. Mai citești un horoscop(să nu spună cei încă dragi, că nu citești nimic). Almanahe nu! Că doar nu vrei sa ajungi politician/că
Mai vezi niște neica nimeni care îndreaptă degetul arătător spre copacul sorcovă și murmură invidioși, ceva de genul…. pițipoanca sau cocalarul, maimuțele. Spuneam pe la început că acest drum îl alegi în funcție de necesitați. E, acum e momentul să te p…să-ți faci necesitățile pe invidioși. Ai grije însă să nu faci asta împotriva vântului. Le arăți și tu degetul mijlociu îndreptat în sus, bineînțeles, de la volanul…bengoasei tale.

Pentru varianta de coborâre din copac, să privim un filmuleț al lui Gopo:


Eu accept ambele variante. Nu pentru că nu aș avea vreo preferință,  ci pentru că nu pot face nimic pentru a ajuta. Așa că nu dau sfaturi. 

Sunt un…sărăntoc.


Un comentariu:

  1. Dacă nu ar fi o fabulă, aș spune că este o imagine reală a societății noastre de azi!
    Dacă nu ar fi realitate, aș spune că este un fragment din basmele copilăriei, în care citeam cum trebuie să mă port, dar exemplificat cum să nu fac! O astfel de carte chiar a existat și mi-a fost utilă. Cred că ar fi utilă și astăzi, dar nu cred că ar fi citită de cine trebuie.

    RăspundețiȘtergere

bârfiti, vă rog!